13 fantastiska ställplatser i Sommarsverige

Annons:

Delningstjänsten Camptoo tipsar här om 13 fantastiska platser i Sverige att ställa din husbil eller husvagn på under campingsemestern, samt ger generella råd kring vett och etikett på ställplatser.

Nu när sommaren är här längtar de flesta av oss tills vi åter kan ge oss ut på vägarna för att njuta av sommarsverige. Runt om i landet finns mängder av vackra platser där du kan ställa din husbil och husvagn på. Men vad gäller egentligen när det kommer till ställplatser för husbil och husvagn? Till skillnad från campingplatsen erbjuder en ställplats sällan mer än det nödvändigaste. Ibland kan det till och med saknas el och vatten. Detta innebär med andra ord att ställplatsens primära besökare kommer i husbil. Grundtanken med ställplatser är att du ska kunna stå där i en, max två nätter, för att sedan fortsätta din resa. Dock finns det ställplatser som välkomnar både husvagnar och husbilar, även fast de är få till antalet. Att ställplatsen är anpassad för husbilar innebär tyvärr att en del husvagnscampare känner sig orättvist behandlade. Men att de flesta ställplatser enbart välkomnar husbilar har sina förklarliga skäl. Till exempel kan ett husvagnsekipage ibland vara över 13 meter långt. Det blir med andra ord svårt att få in ekipaget utan att koppla av dragbilen för att ställa den bredvid. Att det inte är populärt att ta upp två platser på en ställplats dit många vill ställa sig säger sig självt.

Vett och etikett för ställplatser
När det kommer till hur man ska bete sig på en ställplats så är det sunt förnuft och hänsyn som gäller. Är man till exempel ute på dagsutflykt med sin husbil så kan man ställa ut utemöbler för att markera att platsen är tagen. Dock brukar detta inte krävas vid bemannade ställplatser. Där håller personalen i regel koll på vilka platser som är uthyrda och vilka som ej är det. Dock är utställda utemöbler ingen garanti för att du ska få behålla din plats. Under högsommaren är konkurrensen om utrymmet tämligen stenhård. Så för att vara säker på att få stå kvar kan en cykeltur vara en bättre idé.

Vad kännetecknar en bra ställplats?
Vad som utgör en bra ställplats är mycket upp till personliga preferenser. Till exempel finns det ställplatser som enbart erbjuder parkering, där själva naturupplevelsen är grejen. Sen finns det ställplatser med full service för tillfällen då du vill ha en bekväm övernattning. För en del campare är det faktum att många husbilsplatser är gratis avgörande för val av plats. Andra kostar gärna på sig ett par hundralappar per natt för att vara säkra på att ha någonstans att stå över natten. När det kommer till ställplatser är det heller inte ovanligt att boka sin vistelse i förväg. De flesta ställplatser ligger i södra Sverige. Skälet till detta är att i Norrland är möjligheterna till så kallad fricamping så mycket större.

Tips på vackra ställplatser runt om i Sverige

Oavsett var i Sverige du är så har du aldrig långt till en trevlig ställplats. I den här guiden listar vi några favorit-ställplatser att besöka i sommar.

Kåseberga ställplats, Österlen, Skåne
På sydligaste Österlen hittar vi populära Kåseberga ställplats. Här har du närhet till sevärdheter som till exempel Ale Stenar och Glimmingehus men också orter som Simrishamn, Kivik och Ystad (150 platser, varav 20 med el). 

Råå Vallar, Helsingborg, Skåne

Har du vägarna förbi Helsingborg så kan du ställa dig på Råå Vallar. Här har du inte bara närhet till Helsingborgs alla nöjen, utan också till havet (12 platser).

Varbergs Gästhamn, Varberg, Halland
Varberg är en riktig semesterstad som lockar såväl surfare, solbadare och seglare varje sommar. Mitt i stadskärnan finns ett flertal fina badplatser, samt mängder av restauranger och aktiviteter som till exempel Varbergs fästning (18 platser med el).

Ställplats Gränna hamn, Gränna, Småland

Naturskönt belägen ställplats vid Vätterns strand. Upptäck den pittoreska polkastaden till fots eller ta färjan över till Visingsö för vackra naturupplevelser. Härifrån är resan inte lång till Jönköpings stora utbud av restauranger, butiker och nöjen (32 platser med el).

Stenåsa ställplats, Öland

Stenåsa ställplats på Öland är en av Sveriges populäraste destinationer när det kommer till husbilscamping. Skälen till detta är många, inte minst närheten till Alvaret och de sagolika solnedgångarna (16 platser).

Sandkvie ställplats, Gotland

Fågelskådare eller inte – Sandkvie är ett måste för naturälskaren. Härifrån har du närhet till södra Gotlands fantastiska natur och fågelskyddsområden. I närheten hittar du även Hoburgsgubben, som kanske är Gotlands kändaste rauk (39 platser, varav 10 med el).

Ställplats vid Göta Kanal, Söderköping, Östergötland

Det krävs ingen båt för att njuta av Göta Kanal. I mysiga Söderköping finns 22 ställplatser för husbil i anslutning till slussen och bykärnan. Passa även på att utforska vackra S:t Annas skärgård som ligger i närheten (22 platser utan el).

Sundbyholms gästhamn, Södermanlands län

För dig som vill övernatta nära Mälarens vatten, mitt i Södermanlands län, är Sundbyholms gästhamn ett solklart alternativ. Vad sägs om att njuta av deras vedeldade bastu med fantastisk utsikt över Mälaren på kvällskvisten? 

Jogersjö Camping, Oxelösund, Södermanlands län

Lockas du mer av havsvatten erbjuder Jogersö Camping en idyllisk och unik plats vid Östersjöns kant. Här finns det även massvis med aktiviteter att välja bland så som boule, kajakpaddling och höghöjdsbana.

Långholmens Husbilscamping, Stockholm

För den som har tänkt besöka huvudstaden finns få ställplatser som kan tävla med Långholmen – i alla fall när det kommer till läge. Med gångavstånd till tunnelbana har du hela Stockholm inom räckhåll (77 platser maj-sep).

Rättviksbackens ställplats, Rättvik, Dalarna

Tack vare sin enastående utsikt över Siljan är Rättviksbacken en solklar kandidat på listan över Dalarnas vackraste ställplatser. Gå på konsert på närliggande Dalhalla eller besök någon av de många sevärdheterna i omgivningen (50 platser).

Byske ställplats, Skellefteå, Västerbotten

Precis vid Byske havsbad hittar du populära Byske ställplats. Här på den västerbottniska rivieran njuter du av såväl havsutsikt som tillgång till den anslutande campingens alla bekvämligheter mot en extra avgift (42 platser).

Stora Blåsjöns ställplats, Vildmarksvägen, Jämtland

Endast 6 km från den norsk-jämtska gränsen, längs populära Vildmarksvägen, ligger Camp Stora Blåsjön. Här kan du uppleva vildmarkslivet med majestätiska fjäll, vida vidder och fiskeäventyr. Vildmarksvägen är Sveriges högst belägna bilväg och är en upplevelse utöver det vanliga (27 platser).

Om Camptoo
Camptoo är en delningsplattform som för samman husbils- och husvagnsägare med människor som vill hyra deras fordon. Tjänsten startades i Nederländerna 2014 och har sedan dess expanderat till flera europeiska länder såväl som i USA och Australien. Nyligen lanserades Camptoo i Polen och Finland med stor framgång. Camptoo rankades nyligen som världens snabbast växande företag i resebranschen i Europa av Financial Times (FT1000, 2020). Sedan starten har användare bokat fler än 475 000 nätter via plattformen. Husbils- och husvagnsägare kan kan tjäna pengar genom att hyra ut sina fordon när de inte används. Användare kan åka på husbils- eller husvagnssemester utan att själva behöva äga fordonet. Läs mer på: https://www.camptoo.se

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


2 + 8 =